söndag 31 juli 2011

Efter dådet i Norge (1)

Dådet i Norge. Nu är folk arga på Fredrik Reinfledt för att han har semester i Turkiet istället för att agera svensk landsfader. Men que? Det är trots allt inte Sverige som är drabbat, det är inte vi som just nu är i skriande behov av en stark och trygg ledare som kan trösta och ena. Det är Norge som drabbats, och där har Stoltenberg axlat sitt ansvar på ett sätt som tycks förvåna dom flesta. Ingen visste att han var så bra, så mogen, så empatisk etc. I alla fall ingen i den svenska journalistkåren.
Debatten i Norge (jag har kollar lite på aftenposten.no) är på alla sätt mer sansad än den svenska. Inte lika politiserande, inte lika mycket krav på censur, framför allt inte lika mycket hat och syndabockar.

Är gärningsmannen terrorist eller "bara" massmördare? Det har också diskuterats i pressen. Många tycker det är viktigt att kalla honom just för terrorist, så att det inte bara är islamistdåd som får den beteckningen.
Och självklart är ABB terrorist. Att detonera en bomb i centrala Oslo är ett terroristdåd om något. Men att prickskjuta på ungdomar, att döda nästan 70 oskyldiga människor en efter en, människor tillhörande samma grupp, det är ett massmord. Det är en sorts specifik målinriktning som inte är typisk för terrorister, och när jag hörde om det förstod jag snabbt att det inte rörde sig om islamister. Att en islamist skulle ha åkt ut på en ö och skjutit folk, nej dom brukar inte agera så.

Alldeles i början, direkt efter bomben, utgick dom allra flesta från att det var just islamister som låg bakom. Inte konstigt alls, eftersom Norge, liksom Sverige, Danmark och ett stort antal andra länder, lever med tydliga och uttalade hot från det hållet. Och framför allt - eftersom islamistsajter direkt efteråt uttryckte glädje och åtminstone en jihadgrupp genast tog på sig dådet.
När sanningen kom fram backade dom här grupperna förstås. Men islamistiska grupper är fortfarande dom enda som har uttryckt positiva känslor. Det finns ingen anledning att glömma det.

Det finns heller ingen anledning att, som många i media gör, att frivilligt och bildligen rulla sig i tjära och fjäder iförda tagelskjortor och jämra sig över hur rasistiskt det var att skylla på islamister. Det var visserligen förhastat, men också ganska logiskt.

Jag skriver nog mer om det här senare.

Inga kommentarer: