söndag 16 oktober 2011

Går världen under i oktober?

Harold Camping är i farten igen. Alltså den åldrade domedagsprofeten som nu för åtminstone tredje gången förutspår jordens undergång. Maj 1994 var första budet, och sedan var det 21 maj i år som gällde. Då hade han exakt klockslag till och med. Men tänka sig, jorden gick inte alls under klockan 18 Nya Zeeländsk tid.
Frågan är, kommer den att göra det nu på fredag? Camping är helt säker den här gången. Igen. Förhoppningsvis är han ganska ensam om det.

Men oktober 2011 verkar vara en laddad månad på alla håll och kanter. Enligt mayakalenderexperten Carl Johan Calleman tar den gamla tideräkningen slut, inte den 21:a men väl den 28:e oktober. En veckas skillnad alltså. Fast i motsats till Camping tror inte Calleman på en traditionell apokalyps där allt står i lågor men dom rättrogna får komma till himlen. Han är mer inne på kapitalismens undergång och ekonomins totala sönderfall . Som en del av en frekvenshöjning som leder till en annan högre och bättre världsordning, rentav till "uppfyllandet av den evolutionära planen för hela skapelsen", dock ytterst kaotisk i början och eventuellt ackompanjerad av naturkatastrofer. Och när han pratar om "sjunde dagen i den nionde vågen" (där är vi nu) låter det väldigt poetiskt.

Framtidsprofetior stämmer sällan, i alla fall inte på det sätt man tror. Ofta är dom mer symboliska än bokstavliga. Camping är kanske lite galen, och Mayakalendern har jag aldrig varit intresserad av. Men Calleman har faktiskt en föreläsning här i Uppsala, på UKK, nu på torsdag. Den blir säkert välbesökt.

Inga kommentarer: