måndag 24 oktober 2011

Dåliga nyheter överallt

Vad är det som händer i Bangkok egentligen? Översvämningarna har redan orsakat större materiella skador än tsunamin, och 2,3 miljoner människor har förlorat sina hem. Detta enligt en svensk tidning. Kan det stämma? I en annan tidning står det att 13.000 befinner sig på flykt undan vattenmassorna. Är inte dom hemlösa 2,3 miljonerna på flykt då? Fast dom är kanske bara tillfälligt utflyttade i väntan på att vattnet ska dra sig undan. Men innan det blir bättre blir det sämre, för mer vatten väntas.
Det är ganska liten nyhetsbevakning av Thailand, med tanke på översvämningarnas omfattning, och med tanke på den speciella relationen detta land har fått med Sverige.

Och i Tunisien ser islamistpartiet ut att gå mot en storseger. Som det förmodligen även kommer att göra i Egypten och Libyen, när det så småningom ska hållas fria val i dom länderna. Och vad ska man säga om det? Ja, vill folken i arabvärlden ha sharialagar, så ska väl ingen tvinga på dom något annat. Men obehagligt är det. Kommer det en flyktingström från Tunisien sedan? Med intellektuella och andra som vill fortsätta leva ett sekulärt och relativt fritt liv, utan religiösa påbud? Kanske blir det så.

En sak som jag för övrigt inte fattar när det gäller störtade diktatorer, är varför man alltid vill jaga och döda eller fängsla deras barn. Utplåna hela familjen liksom, som bolsjevikerna gjorde med tsarfamiljen. Det verkar så hämndlystet, blodtörstigt och primitivt. Om barnen har begått grymma och vidriga brott bör dom förstås ställas inför rätta, men att dom i hela sitt liv har varit på sina föräldrars sida är väl ganska naturligt och borde i sig inte leda till någon dödsdom. Vad har dom haft för val?
Nu tänker jag på Khadaffis söner, varav inte alla ens är politiskt intresserade. En är väl fotbollsspelare och ordförande för libyska fotbollförbundet, och han är tillfångatagen av rebellerna och lär inte ha någon vidare framtid.

EU-toppmötet som nu pågår, alltså det stora krismötet, verkar inte heller fungera nåt vidare. Det kan möjligen gå att skjuta den ekonomiska kollapsen framför sig. Ett tag. Men finns det någon riktig lösning? Ingen har kommit på nån än i alla fall.

Jordbävningen i Turkiet är ju inte heller något man läser om med glädje. Av alla naturkatastrofer tycker jag jordbävningar är mest skrämmande.

Jorden gick förstås inte under nu i fredags som domedagsprofeten Camping förutspådde. Men ibland verkar det som att det drar ihop sig. Undrar förresten hur Camping tog sitt "misslyckande". Räknar han på nya datum nu?

Inga kommentarer: