onsdag 5 oktober 2011

Börsen svajar - vem ska man tro på?

Det vore rätt trevligt att gå på stan och kolla lite i affärer. Bara att gå in på Åhléns skulle kännas som rena festen. Alltså börjar det bli lite tråkigt att bara halta omkring här hemma. Inte så konstigt, då jag är inne på sjätte veckan.

Börsen fortsätter att svaja hit och dit. I måndags gick den ner med fem procent, idag gick den upp med tre och en halv. Och så håller det på. Ingen som helst stabilitet, det är som ett torn som svajar åt alla håll innan det slutligen rasar. För inte går det väl att rädda det här? Dom förslag som kommer är mer eller mindre desperata, en del är direkt skrämmande. Som att skapa en federal överstat i Europa. Eller införa ett slags euroobligationer som innebär att varje euroland blir ansvarigt för övriga euroländers skulder. Allt för att rädda euron, ett vansinnigt och misslyckat experiment. Som kan sluta med att vi katapultslängs ut ur allt som liknar trygghet, förutsägbarhet och framtidsplanering. Jag är orolig men samtidigt nyfiken på hur det ska gå. Litar på ekonomerna - nej, nej. Litar på politikerna - nej, nej.

I det här läget försöker nog alla rädda sig själva, jag tror att pengar transfereras hit och dit på skumma sätt, att man försöker säkra eller konkretisera dom fiktiva belopp som egentligen enbart finns i datorer. Hur det nu kan gå till, det kanske är som ett pyramidspel. Men det pågår ett spel som är offentligt och ett annat som är dolt. Rädde sig den som kan, liksom.

Tänk om  Carl Johan Calleman har rätt. Han är expert på Mayakalendern, och enligt honom slutar den gamla världsordningen runt den 28 oktober i år. (Inte år 2012 som alla tror.) Sedan väntar något vi aldrig har upplevt tidigare,
Personligen har jag aldrig varit så intresserad av Mayakalendern. Men det kanske ligger något i det ändå?

Inga kommentarer: