måndag 31 oktober 2011

Snävt och inskränkt

Ska läkare som är positiva till exempelvis healing och homeopati fråntas sin läkarlegitimation?
En absurd fråga kan man tycka. Men två folkpartistiska landstingspolitiker hävdar detta i ett debattinlägg i dagens SvD. Landstingspolikerna är upprörda över att Socialstyrelsen har (efter att ha mottagit och behandlat anmälningar) gett klartecken för läkare att utöva healing och/eller homeopati så länge han/hon inte gör det i sin yrkesroll utan på fritiden. Men det ska inte tillåtas, anser politikerna, eftersom läkare har hög status och den statusen kan färga av sig på läkarens filosofi, åsikter, fritidsaktiviteter. Så om en läkare intresserar sig för homeopati och annat som inte anses vetenskapligt kanske folk i gemen börjar tro att det kanske kan ligga något i det. Hu! Ve och fasa!
Om man nu ska föra resonemanget vidare, med användning av ren logik, så bör väl även religiösa läkare förlora sin legitimation? För inte är väl kristendomen, islam, buddhismen etc. något som är förenligt med "vetenskap och beprövad erfarenhet"?

Alldeles oavsett att en riktigt bra läkare nog ägnar sig rätt mycket åt healing, utan att kalla det så, är det som Birgitta Rydberg och Anna Starbrink propagerar för är inget mindre än åsiktsförtryck, ett slags vetenskapsinkvisitition. Enligt dem är en läkare som tror på healing per definition inte lämplig för sitt yrke. Och om man tillåter en sådan att fortsätta i sitt yrke befinner man sig på "ett sluttande plan".
Det är ett förskräckligt resonemang!

Landstingspolitiker tycker jag inte ens borde finnas, och så besviken jag dessutom blir på det gamla frisinnade FP.

För övrigt är det märkligt att Sverige är så oerhört snävt och inskränkt i sådana här frågor. Vill man hitta helt andra, öppnare attityder behöver man inte ens gå till avlägsna länder som Kina, utan man behöver bara titta på exempelvis England och Tyskland. Där healare är välkomna att göra behandlingar på vanliga sjukhus om patienterna önskar det, och där homeopatiska medel säljs på vanliga apotek.
Utan att den traditionella sjukvården går under för den skull.

Inga kommentarer: