torsdag 17 november 2011

Absurda fördomar

Igår var jag ute med tre vänner från Carolinatiden, och vi hade enormt kul! Verkligen jätteroligt på alla sätt och vis. Men möjligen åt jag något olämpligt, för i natt vaknade jag och hade hemska magkramper. Riktigt obehagligt. Och det känns fortfarande inte hundra, så det blir kanske ingen träning idag. Jag får se.

Ont i magen kan man också få av att läsa vissa notiser i tidningen. Alltså, först skrattar man ju, men egentligen är det skrämmande och alldeles förskräckligt:

Den finländske riksdagsledamoten Pentti Oinonen vägrar gå på fest hos president Tarja Halonen. Anledningen är att det troligtvis kommer att finnas homosexuella på festen. Bland annat säger sannfinländaren Oinonen: "Homosexuella dansare kränker mig personligen."

Mer i samma stil: Stadsfullmäktige i S:t Petersburg tänker införa böter för den som gör "propaganda" för homosexualitet. Motsvarande 700 kronor ska det kosta att yttra något positivt om det.
En av ledamöterna har för övrigt sett bilder på tsar Peter den Store tillsammans med regnbågen, och det tolkar hon som en dold kampanj för homosexualitet. !!!! Denna ledamot tycker inte att det räcker med böter utan vill att det ska vara fängelse för sådan flagrant propaganda.
Kanske måste man förbjuda själva regnbågen också, så den inte ger felaktiga associationer?

Man kan som sagt skratta åt eländet, men det är ju på fullaste allvar, och de som lever i Ryssland och drabbas av vansinnet kan säkert hålla sig för skratt. Finska Pentti kanske mer gör sig själv till åtlöje, kan man ju i alla fall hoppas.

Man ska heller inte glömma att det även i Sverige finns människor som hatar homosexuella. Det finns till och med vissa som anser att homosexuella bör avrättas. De som uttrycker sådana åsikter är i regel antingen nazister eller muslimer/islamister. Men även mindre extrema uttryck för hat förekommer. Fortfarande blir människor hånade, trakasserade och misshandlade enbart på grund av sin läggning.

Ibland undrar folk varför Pride finns. Vad är vitsen, vi är väl alla människor? Det är ju så öppet och tolerant nu.
 Ja, gissa varför. Människor har kämpat för den öppenheten och toleransen, den har inte uppstått av sig självt, och Pride är en viktig del av det. Frihet kommer inte gratis och den går aldrig att ta för given.

1 kommentar:

Anonym sa...

Puckon finns det gott om! Som blodcentralen i Sundsvall, i samma liga som dem du skriver om.

Kloka ord om Pride och dess betydelse, jag tror många glömmer bort/inte vet.