lördag 5 november 2011

Flygbussar bort

Vid årsskiftet tar landstinget över ansvaret för kollektivtafiken i Uppsala län. Det bådar inte gott.
Och mycket riktigt: den första åtgärden blir att halvera antalet avgångar med 801:an, alltså flygbussen till Arlanda! Entimmestrafik istället för varje halvtimme. Detta är led i en strävan att få privata aktörer att ta över trafiken.  Man minskar antalet turer för att göra det mer lockande för andra att ta över. Jag är inte helt säker på var logiken finns, alltså vad det ena har med det andra att göra.
Och efter ytterligare ett år kommer linje 801 att läggas ner helt. Om nu inget privat företag "tar sitt ansvar" som landstingspolitikern säger. Men ett privat företag har inget sådant ansvar! Nu kan det tänkas att några är intresserade ändå, eftersom linjen har bra lönsamhet. Men att det kommer att bli dyrare för resenärerna framgår ganska klart mellan raderna. Och kommer en privat aktör att vilja köra även på de udda, obekväma tiderna?

Snart en sällsynt syn

Nu finns ju fortfarande Upptåget som går varje halvtimme, utom tidigt på morgnarna (när många flyg avgår). Och det är betydligt snabbare än bussen. Men - man kan aldrig lita på tågtrafiken. Inställda tåg och diverse problem som gör att tågen fastnar i timmar är alldeles för vanligt. Missa flyget och kanske hela sin semester pga lokfel, rälsfel, elfel, nedriven kontaktledning, växelfel...etc. etc., nej den risken tar i alla fall inte jag. För blir man stående på rälsen kommer man ingenvart.

De enda som har anledning att glädjas åt denna ytterligare rasering av infrastrukturen är taxibolagen. Man får väl helt enkelt börja räkna in taxikostnad i priset för sin resa.

Det är nu hos politikerna ett väldigt skrävlande och yvande över att Uppsala växer och vilken dag som helst uppnår storstadsstatus genom att få 200.000 invånare. Storstad! Pah! Det tycks snarare bli mer och mer provinsiellt. Sämre service på alla håll och kanter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lägg ner landstinget, säger jag bara. Där slösar man bara med skattebetalarnas pengar och folk får inte ens den basala vård de betalar för. Fyyyyy...

Monica Hortell sa...

Jag håller med helt och hållet!