torsdag 3 november 2011

Låt mobbarna betala

En pojke i Simrishamn blev mobbad i skolan under två års tid. Grov mobbing, både psykisk och fysisk, förstörda kläder, misshandel som lades ut på facebook etc. Skolan försökte stoppa det hela men misslyckades. Barn- och elevombudet kräver därför att kommunen ska betala 160.000:- i skadestånd till pojken.

Jag tycker det är bra att den som mobbas får upprättelse genom skadestånd, även om pengar kanske inte gör att de inre såren försvinner. Det här fallet är dessutom kristallklart, pojken har verkligen blivit utsatt för grova övergrepp.

Men är det skolans/kommunens fel? Hur mycket kan man utgå från att "åtgärder", eller information, mot mobbing hindrar mobbarna? Vissa mobbare är helt enkelt svin (sorry svinen, det var en orättvis jämförelse mot er), som kan hitta de mest sinnrika vägar att utöva sitt förtryck. Andra hänger med för att de är lättpåverkade och vill vara med dem som är starka och tuffa, och den gruppen kan påverkas till det bättre genom åtgärder och information. Men ärkemobbarna, det enda som möjligtvis kan hindra dem är konstant kameraövervakning. Eftersom det aldrig lär genomföras så borde de åtminstone tvingas stå för sina handlingar och betala skadestånd. Det är min åsikt: mobbarna ska betala. Eller de som har ansvar för mobbarna, alltså föräldrarna. Inte skolan. Skolan har alldeles för begränsade resurser och framför allt begränsade befogenheter för att kunna stoppa alla som gillar att plåga andra, och att alltid ge skolan skulden är fel.

Inga kommentarer: