lördag 4 februari 2012

Information och iakttagelser

Nerja har 22.000 invånare. Därav är ca en tredjedel utlänningar varav de flesta är britter.

(Jag kom just att tänka på en sak: I Sverige ska alla som flyttar in kallas för svenskar från dag ett. Ingen skulle komma på idén att kalla de engelsmän, tyskar eller norrmän som bor här för spanjorer.)

Förutom alla 7000 britter etc. som bor här permanent finns det massor av människor som äger en semesterbostad och vistas här några månader per år. Dessutom har vi alla som hyr in sig i lägenheter, villor eller på hotell för olika lång tid. Plus vanliga turister som stannar bara en kort tid. Inte konstigt att det språk man oftast hör är engelska. Följt av tyska, och som trea tror jag faktiskt svenska kommer. Det är väldigt många svenskar här. Man kan aldrig säga något ”olämpligt”, nån udda kommentar som man hoppas att ingen ska förstå. För det finns alltid någon svensk i närheten.

Inte så konstigt att många vill bo här

Fast alltså, man hör förstås mer spanska än svenska. (Fast tveksamt vad gäller engelskan.)

Nerja är, trots all inflyttning, en väldigt genuin stad som bevarat förvånansvärt mycket av det gamla, det finns inget McDonalds, inga varuhus, ingen shopping att tala om, men desto fler tapasbarer, vitkalkade hus och gamla kvinnor som sopar sina trottoarer. På en av de små stränderna kan man på morgnarna fortfarande se några fiskare som kommer in i små båtar med sin tidiga fångst, medan ett gäng katter ivrigt står och väntar på sin beskärda del. Färsk fisk är verkligen färsk här.

Den äldre generationen Nerjabor, alltså 65plussarna, är väldigt småväxta. 155-160 cm, och det gäller både män och kvinnor. Man ser också många äldre ute, de syns och tar plats på ett annat sätt än hemma, medan däremot gäng av ungdomar lyser med sin frånvaro. Åtminstone är det så i stadens centrum. Tvärtom mot i Sverige, trevligt nog. Här är det oftare pensionärer som ockuperar parkbänkar eller sitter ute och fikar och äter och pratar. Jag har noterat att kvinnorna i regel är väldigt pigga och alerta medan männen ser mer slitna ut. (Fast man kan också ibland se nån gammal kvinna som sitter ute på ett torg iklädd morgonrock och tofflor.)
Det är stor skillnad på medellivslängden också. Kvinnor i Spanien blir i genomsnitt 84-85 år men männen bara 78-79. Det syns faktiskt här, att livet har tagit hårdare på männen rent generellt.

Inga kommentarer: