söndag 19 februari 2012

Sardinens begravning

Årets, alltså förra årets, nyårsfyrverkerier i Nerja blev inställda av besparingsskäl. Ganska tråkigt tyckte alla. Men vid Sardinens begravning kostades det minsann på. Wow, vilket häftigt fyrverkeri!

Karnevalen var alltså inte slut i och med gårdagens enorma spektakel. Nerjas karneval håller på i tre dagar, och den sista dagen, söndag, är den märkligaste. Då förvandlas det hela till ett begravningståg - och det som begravs är en sardin!
De som går i tåget har fortfarande underbart vackra och påkostade dräkter, men nu går det i svart.



Först går en mässingsorkester som spelar begravningsmusik, sedan kommer en grupp "sörjande" människor som bär en bår med en gigantisk sardin i papier maché. Fast i år var det inte en enda jättesardin utan ett sardinspett med fyra stora firrar.




Så här går det till: Folk låtsas gråta och skrika, processionen tågar genom stan, båren med sardinen (eller sardinerna) bärs ner på en av dom mindre stränderna. Där tänder man eld på den, den bogseras ut på havet och blir till ett jättelikt tomtebloss. I år skickade man dock inte ut sardinspettet (vet inte om det berodde på vindarna) utan sprakade loss tomteblosset på stranden. Sardinerna stod i ljusan låga.
Därefter vidtog ett helt otroligt häftigt fyrverkeri, det innehöll förmodligen allt man hade sparat från nyårsafton - och så var karnevalen slut.
Märkligt, spektakulärt och kul.

K. och jag hade hittat bra utsiktsplatser från ett ställe som ligger precis vid Calahondastranden, där eldbegängelsen och fyrverkeriet sker. Första parkett. Innan njöt vi av varsin räkcocktail plus att vi delade på en Irish Coffee som inte gick av för hackor.



Några tapas på det, så var kvällen komplett. Femstjärnig!

Inga kommentarer: