onsdag 22 februari 2012

Smutsiga fordon



Det här är inte mina favoritfordon. Tvärtom. Näst efter vattenskotrar är mopeder bland det mest enerverande jag vet, särskilt när de knattrar omkring i stadsmiljö på smala gator där ljudet studsar mot väggarna och förstärks på ett plågsamt sätt. Här finns det massor av mopeder/vespor/MC-liknande saker - men, inte fullt lika många som förr om åren. Det är också så att fler gator har gjorts fria från fordonstrafik, så man märker inte mopederna lika mycket i Nerjas mest centrala delar. Plus att jag tror polisen håller efter buskörning bättre än tidigare.

Men de här mopederna/vesporna etc. är ofta i dåligt skick, och jag säger bara en sak: Avgasrening. Vad har de för krav i Spanien egentligen? Inga alls?
Man kan se hur det kommer en tät, stinkande rök från en del av mopederna, de blir som ett slags smuts-sprutande drakar. Och det stinker nåt hemskt. Detsamma gäller för övrigt många av bilarna.
Vid den mest trafikerade gatan luktar det så mycket avgaser och föroreningar, så jag har aldrig känt något liknande. Det sticker i halsen och känns som att man skulle kunna fånga partikelbemängd luft och krama ihop den till en boll, som att luften har substans (av otrevligt slag).

Men glädjande nog har jag sett ovanligt många cyklister i år. Eller "många" är väl att ta i, men jag har i alla fall sett cyklister. Kanske 10-15 stycken. Och de nödtorftigt lappade, lagade och hoptejpade mopederna kanske kommer att ersättas av cyklar? Så bra det vore för miljön.

Inga kommentarer: