fredag 3 februari 2012

Siesta


Det blev ganska fint idag, trots den låga temperaturen. Jag hittade en skyddad vägg på terrassen, så jag kunde till och med sitta ute och fika. Sedan tog jag en promenad i alla fall, och folk satt på uteställen lite här och var. Vinden var inte så farlig utan mest uppfriskande.

För något år sedan stod det i tidningen att Spaniens arbetstider skulle EU-anpassas, med andra ord ska siestan bort. Det har inte skett, kan jag meddela. Klockan två går affärsinnehavarna ut och bommar igen sina dörrar och jalusier. Det smattrar när plåtjalusier dras ner, det klickar när dörrarna låses, och det gnisslar när galler dras för. Sen  är det stängt fram till klockan 17. Då kommer alla tillbaka, och butikerna är öppna till 20-21-tiden som regel.
I och för sig, det finns en del turistinriktade butiker som inte stänger. Och det är ganska bra, för just den tiden, mellan 14-17, är det ganska mycket folk som vill strosa omkring och titta i affärer. Det är trist om det bara ser ut så här överallt.




Men man lär sig ganska snabbt var det är öppet om man vill ha tag i något akut. De stora mataffärerna, Mercadona och Supersol,  stänger inte heller. Och det finns faktiskt en till hyfsat stor som heter Mas – den hade jag glömt. 

Inga kommentarer: