tisdag 28 februari 2012

Om cyklar, ljud och röster

Jag trodde det var halvhelg idag, men det är faktiskt helhelg. Folk är lediga, det mesta är stängt. Bara sådär, en tisdag utan (för oss) begriplig anledning.
På Europabalkongen flaneras det hejvilt, små flickor är uppklädda, jag menar utklädda, de har fåniga "senoritaklänningar" med volanger, och många barn kör omkring med sina cyklar. Tänk om den unga generationen, de som blir tonåringar om några år, övergår från motordrivna fordon till tysta, smidiga cyklar!

För ett bra tag sedan läste jag en undersökning där nordeuropeer som flyttat till Spanien fick berätta vad de tyckte var mest irriterande med det nya hemlandet. Som nummer ett på den listan kom mopeder, och som nummer två kom den höga ljudnivån rent allmänt. Två faktorer som i viss mån hänger ihop.
Spanjorer tycker ofta om oljud, och detsamma gäller ju många människor i sydliga länder. Vår andäktiga förtjusning/vördnad inför till exempel majestätiskt tyst, orörd natur kan vara helt främmande för dem.
Kanske är det en bidragande orsak till att många äldre spanjorer har så ansträngda röster. De har skrikit sönder dem för att överrösta allt annat ljud. Och egentligen borde jag hellre säga spanjorskor, för kvinnorna här är generellt mycket mer högljudda och ettriga än männen. Högljudda, ettriga och hesa.

Inga kommentarer: