söndag 20 februari 2011

Funderingar om stort och smått

Så har ännu en vecka gått, en kall sådan. Fast rätt trevlig ändå. Och nu kan man se fram emot nya dagar, nya möjligheter, känslor av "kanske händer det nåt kul idag". Som jag har skrivit tidigare, måndag (med sin blekrosa färg) är min favoritdag, och den är ju nära förestående nu.

På ett yttre plan: viktigast den vecka som gått är upproret i arabvärlden som har eskalerat på ett helt makalöst sätt. Det som händer där är så stort så det går inte att fatta. Och kan i förlängningen förändra i princip hela världen på olika sätt. Om inte allt slås ner, men är det verkligen möjligt nu?

En fundering av helt annat slag, mer tillämplig hos oss här och nu: jag undrar om snällhet börjar komma i ropet igen. Om man känner av strömningar i populärkulturen i tidningar, böcker och TV, så nog verkar det så. Plötsligt går det flera TV-program om folk som haft det jobbigt och som får hjälp, och ett till är på gång. Martin Stenmarck efterlyser snälla personer som alltid ställer upp för andra utan att få eller vänta sig något  i gengäld. Nu kan man anmäla sådana personer till, vad det nu för kanal, och så blir dom hyllade och får väl något slags belöningar kan man tänka. Svenska hjältar-galan som sändes för några månader sedan är ju också ett sådant exempel.

Bra tycker jag. Och det är ingen liten grej egentligen. Tvärtom, det är rätt stort och rätt viktigt om attityder svänger och prioriteringar ändras. Rörelser i det kollektiva medvetandet har alltid intresserat mig, och det här kan vara en rörelse åt rätt håll. Snart kommer väl också "bussig" till heders igen!

Inga kommentarer: