tisdag 4 januari 2011

DO mot åldersdiskriminering

Ser att en kvinna har anmält Tierps kommun för åldersdiskriminering. Hon fick inte ett sökt jobb som sjuksköterska trots meriter som i alla fall på papperet var betydligt större än vad någon av dem som fick jobb kunde uppvisa. Kan det ha något att göra med att kvinnan var 57 år? Det ska nu DO undersöka.

Intressant. Jag trodde att Sverige fortfarande var det enda land i EU som inte har förbud mot åldersdiskriminering, men då hade jag tydligen fel. Bra. Det är väl annars en alldeles allmänt accepterad sanning: blir man arbetslös som äldre är det hopplöst att få ett nytt jobb, en 61-åring med stor erfarenhet har ingen chans mot en 27-åring osv. Det måste finnas tusentals sådana fall. Tiotusentals.
Så hur ska det bli om alla åldersdiskriminerade (eller det räcker ju att man misstänker diskriminering) DO-anmäler? Herregud vad många utredningar. DO kanske blir den största myndigheten i landet?

Det var nog inte helt bra att vi i Sverige införde personnummer baserade på födelseår. Antagligen är det en av anledningarna till den extrema åldersfixeringen här. Det man identifieras med i alla sammanhang är först och främst ålder, det är vad man håller framför sig som ens unika signum. I bland annat USA får arbetsgivarna inte ens fråga hur gammal en person är, enligt vad jag har hört. Deras unika identitetsnummer består av helt andra siffror.

För mig som astrolog har det ju dock sina fördelar med våra personnummer. Om jag skulle vilja veta någons stjärntecken så är det lätt att ta reda på. :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man får inga jobb när man är 48 år heller, för alla arbetsgivare tycks ha som regel att inte anställa nån över 40 - och helst inte över 35.

Monica Hortell sa...

Det är fullständigt vansinnigt att det ska vara så. Det måste vara den vanligaste formen av diskriminering i arbetslivet. Om alla som drabbas DO-anmäler så blir det intressant. För det här är ju en verklig, påtaglig diskriminering som har en enorm inverkan på människors liv, som verkligen kan sänka rejält. (I motsats till vissa av de "kränkningar" som DO så gärna driver.)