torsdag 27 januari 2011

Snart kommer huset att skaka

Snart påbörjas etapp tre (av fyra) av det stora byggprojekt som pågår alldeles utanför våra fönster. Ännu en vår med grävning, pålning, tunga fordon som får hela huset att skaka, damm och smuts och allmänt ful, stökig miljö. Fast vi är vana vid det här laget. Idag har en besikningsman gått igenom vår lägenhet (och även de andra i huset). Sedan, när allt är klart, kommer dom tillbaka och kollar om det har blivit sprickor eller andra skador. Vi har hittills inte haft några som helst problem med det. Besiktningskillen var för övrigt både förvånad och imponerad över att vårt hus (som byggdes 2005) är i så bra skick. Vanligen är det massor av sprickor i nya hus, även utan gigantiska byggen i närheten. Så här är det osedvanligt välbyggt påstod han. Det var lite uppmuntrande att höra.

Men det här att hela den gigantiska byggnaden skakar och gungar som en finlandsfärja när en traktor passerar, det känns konstigt. Det är så porslinet skallrar i skåpen ibland, och man kan se hur vattnet  toalettstolen skvalpar hit och dit. Så blir det när man bygger på blålera sägs det. Lite läskigt känns det ändå.

Och ofta undrar vi över ljudisoleringen här. Utifrån hörs ingenting, men mellan lägenheterna... Det är konstigt, för man kan ibland höra att folk nyser, men vi har aldrig hört att nån har haft TV:n på eller spelat hög musik. Selektiv ljuddämpning? Enbart vissa ekon som går genom bjälklagen? Eller kanske har vi bara extrem tur med grannarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här är det märkliga att ljuden underifrån hörs betydligt mer än sidledes. Och jag vill faktiskt inte veta vad mina grannar pratar om, det räcker med att deras ungar skriker. Visst är det märkligt - lodrätt hörs mer än vågrätt?!

Monica Hortell sa...

Hos oss är det tvärtom...