fredag 10 december 2010

Från mediafri till internetberoende

Under ett antal år i slutet av 70-talet höll jag mig ifrån media. Jag hade ingen TV, lyssnade inte på radio, läste ytterst sällan dagstidningar. Politiska diskussioner, skatter och räntor, banker och företag, viktiga debatter och rent käbbel fanns inte i min värld. Jag tror inte ens att jag röstade, kanske möjligen blankt då.
Det här kanske låter helt världsfrånvänt, men jag tror det var rätt bra också. Jag tänkte självständigt och behövde inte hela tiden värja mig mot eller ta ställning till journalisters åsikter. Då var ju ändå det intellektuella och politiska klimatet helt annorlunda än idag, inte alls lika extremt och vulgariserat. Ja, kravet på politiskt korrekthet var förstås starkt även då, fast det hade en annan form. Jag ändrar mig genast, det var extremt. Men det fanns inte samma ständiga mediabrus och aggressiva journalistisk.
Nu är jag internetberoende och mediadränkt, som de flesta andra. Det är mycket som är dåligt med det. Fast jag älskar internet.
Hur som helst, journalister har alldeles för mycket makt. Det finns många människor som uttrycker sina åsikter med väldig hetta, fast vad de egentligen gör är att nästan ordagrant upprepa något som stått i Aftonbladet. Det känns lite trist. Det är kul att diskutera när man slipper färdiga mallar, annars är det bara jobbigt.

Inga kommentarer: