tisdag 28 december 2010

Antika veteraner

Det går ganska bra med undanstädandet. Mycket att fixa med, men det kommer att funka. Senare ikväll tror jag att jag ska lugna mig med ett varmt bad och ett glas vin. Det är en bra kombination.

SJ ska kalla in "veteranlok" såg jag i tidningen, "Antika" kallas dom också. Dom byggdes på 50-talet och måste väl rimligen ha hängt med i ett antal decennier efter det. Och fungerar tydligen utmärkt än, så varför tog dom bort något som fungerade perfekt? Jag såg en bild på ett, och det är precis såna lok som fanns när jag reste mellan Luleå och Uppsala på 70-talet. Snö utgör inget problem för dessa robusta och välbyggda fordon, enligt artikeln. Fast nu kom jag på att den inre komforten och själva tekniken kanske inte är så bra. (Båda mina bröder är lokförare.) Vad kan det annars finnas för förklaring till att dom byttes ut mot...dåliga, usla lok som inte klarar klimatet? Hur som helst, dessa museala tåg, dessa antikviteter, ska nu rädda trafiken på vissa sträckor. Bygg fler liknande, skippa skräploken!

Och ja, jag känner mig aningen, blott en smula, personligt påhoppad när saker som blev till på 50-talet kallas antika...:-)

Nu ska jag snart kolla på "Ingen bor i skogen" som går i repris i SVT. Såg första avsnittet igår. Jag missade det helt när det sändes första gången och är jätteglad att jag får en chans till. Det är underbar, norrbottnisk (fast från Umeå), specialskruvad humor. Jag njuter av varje sekund!

Inga kommentarer: